Hoe kies ik een geboortekaartje dat echt bij ons past?

 

Een geboortekaartje kiezen is heel leuk maar niet altijd makkelijk, hoe begin je er aan en welke vragen stel je best voor je google erbij haalt? Simpelweg de zoekterm 'geboortekaartjes' ingeven zal je in de eerste plaats algemene standaard kaartjes opleveren zonder enige persoonlijke toets? Wij helpen je op weg met dit handige vragenlijstje.

Overloop de vragen en schrijf eerst alle antwoorden op een papiertje. Wanneer je al je belangrijke kernwoorden opgeschreven hebt maakt dit het zoeken online al een stuk makkelijker. Maar ook wie zich laat helpen door een doopsuikerwinkel, drukkerij of ontwerper heeft er baat bij om al even stil te staan bij de mogelijkheden en persoonlijke inbreng voor het geboortekaartje.

Vergeet niet dat het plaatje pas helemaal af is wanneer je de doopsuiker helemaal laat aansluiten op het geboortekaartje. Niet alleen qua kleuren maar ook qua idee, illustratie, thema en vormgeving.

 

1. Zijn er persoonlijke interesses, waarden of eigenschappen die jullie kunnen/willen verwerken in het geboortekaartje?

Stijl is voor veel mensen heel belangrijk, maar iemand kan gerust verschillende stijlen mooi vinden. Het is belangrijker om eerst na te gaan wat jullie graag op de kaart zouden willen. Uiteraard zijn mama en papa 2 verschillende mensen met hun eigen wensen en persoonlijkheid. Denk even na of er interesses, hobby's, waarden of eigenschappen zijn die jullie beiden erg mooi of passend vinden om in het geboortekaartje te verwerken? Hier een paar voorbeelden

  • Delen jullie een interesse of heeft één van jullie een opmerkelijke hobby? Bv: fietsen, origami, reizen, een plaats, jullie geliefde huisdier, ... dit kan een goed kernwoord zijn om jullie zoektocht naar een geboortekaartje mee te starten en het maakt het kaartje meteen heel persoonlijk.
  • Hebben jullie opvallende persoonlijke eigenschappen? Bv: ouders van verschillende origine, echte boekenwormen, feestneuzen, ...
  • Wat wensen jullie je kindje toe, wat zijn voor jullie belangrijke waarden? Bv: geluk, warmte, vreugde, evenwicht, moed, onbegrensd werelds, vrij, levenslustig, stoer, lief ...
  •  

2. Is er een thema dat jullie beiden aanspreekt om in het geboortekaartje te verwerken?

Je kan ook een thema kiezen dat jullie beiden aanspreekt. En net zoals bij een interesse, waarde of eigenschap is het misschien zelfs nog makkelijker om dit te verwerken in de doopsuiker.

  • In welk seizoen wordt jouw kindje geboren? Voor elk seizoen is wel een mooie illustratie te bedenken.
  • Heeft de naam van jullie kindje een betekenis? Dan is het leuk om dit visueel te verwerken als thema van de kaart.
  • De ooievaar is natuurlijk een thema dat al van oudsher gebruikt wordt voor geboortes. Maar dieren zijn altijd tof als thema, zoek eens een spiritueel dier dat je graag aan je kindje zou willen linken?
  • Natuurelementen vormen ook mooie thema's voor geboortekaartjes. Bv: water, vuur, wind, hout, aarde, planten, bloemen, de levensboom, ...
  • ...

 

3. Welke kleuren spreken jullie aan?

Jongen of meisje spelen in veel gevallen een grote rol in de kleurkeuze alhoewel we ons daar beter niet teveel in beperken, er zijn heel wat kleurcombinatie die zowel voor meisjes al jongens kunnen. Maar onze kleurkeuze zegt veel over onze stijlvoorkeuren. Wat zie je voornamelijk terugkomen in je kleerkast, interieur, Pinterest, ...? Hoe ziet de kinderkamer er uit? Er bestaan verschillende online tools zoals Adobe color CC om zelf kleurcombinaties te testen en te bewaren.

 

4. Jullie hebben al een tof idee voor de doopsuiker?

Het is ook perfect mogelijk om omgekeerd te denken. Indien jullie al een paar leuke ideetjes hebben voor de doopsuiker dan kunnen jullie deze gerust gebruiken om ook de illustratie van het geboortekaartje op te baseren. Bv: Jullie houden van thee en willen absoluut Jasmijn thee uitdelen aan vrienden en familie als doopsuiker, waarom dan geen geboortekaartje met jasmijnbloesems? Of jullie zijn helemaal gek op Gentse cuberdons of Lierse Vlaaikes en willen die dan ook gebruiken als doopsuiker, verwerk eender welke stad of plaats gerust in jullie kaartje.

 

5. Hoe kies je een stijl?

Stijl is voor veel mensen heel belangrijk, maar de meeste mensen vinden verschillende stijlen mooi. Ook is de omschrijving van een stijl voor interpretatie vatbaar, 'Retro' voor jullie betekend misschien iets helemaal anders dan voor een ontwerper. Het is belangrijker om eerst na te gaan wat jullie graag op de kaart zouden willen en hoe jullie deze inhoud of het concept persoonlijk willen maken voor jullie kindje.

Dus onze raad is om 'de stijl' niet meteen te noteren bij het zoeken naar een geboortekaartje (tenzij jullie hier echt een uitgesproken mening over hebben). Wie weet kom je schatten tegen online die jullie anders nooit hadden gevonden omdat het ontwerp simpelweg niet gecategoriseerd was onder de door jullie benoemde stijl.

 

Nog één tip:

Zoek ook via 'Google afbeeldingen' met de door jou opgelijste kernwoorden. Zo krijg je _net zoals bij Pinterest_ een veel visueler en gevoelsmatiger overzicht van het aanbod online.

 

Happy hunting!